logo

Založba → TRANSformacije

BLAŽ LUKAN: DRAMATURŠKE FIGURE – ESEJI O DANAŠNJEM GLEDALIŠČU (1998)

Če je bila knjiga Dramaturške replike (Knjižnica MGL, 1991), teoretski prvenec Blaža Lukana, zasidrana v (praktični) dramaturgiji, četudi je bila ta ves čas prežeta z izrazito osebnim, esejističnim koloritom avtorja, je njena naslednica Dramaturške figure (1998) svojemu personalnemu aspektu poskušala priskrbeti trdnejše teoretske temelje. Knjiga Dramaturške figure je v resnici biografska epizoda misleca in gledalca različnih uprizoritvenih form, njegova glavna preokupacija je podeljevanje imen, figur, primernic tistemu, kar je na odru vznikalo kot Realno. Tudi sam avtor priznava, da so Dramaturške figure manj odvisne od prakse, saj se je v obdobju njihovega nastajanja vse močneje uveljavljal kot eden osrednjih domačih gledaliških kritikov in esejsitov. Knjiga je razdeljena v tri dele: poglavja Platoji, Modeli in Figure.
Dramaturške figure so 'tranzicijska knjiga' tako za Lukana kot za gledališko okolje, v katerem je nastala. Pri Lukanu gre za 'osamosvajanje' pozicije v dialogu z ustvarjalci in njihovim delom, kar je najbolj razvidno iz zadnjega dela knjige. Lukanova posebnost je, za razliko od 'tde teorije', ki prevladuje v Sloveniji zadnjih desetih let in ki se je še posebej profilirala znotraj polja filma, 'mehkost' njegovega pristopa … Lukanov diskurz je diskurz dramaturga, ki je izstopil iz gledališkega stroja, da bi se z njim še bolj intenzivno spopadel.
Emil Hrvatin


O avtorju

Blaž Lukan je diplomiral v Ljubljani na AGRFT iz dreamaturgijer, bil nekaj časa umetniški vodja Eksperimentalnega gledališča GLEJ v Ljubljani in LG v Celju, hkrati pa delal kot dramaturg po takorekoč vseh poklicnih gledališčih v Sloveniji. Leta 1994 se je iz Celja vrnil v Ljubljano ter se posvetil predvsem pisanju esejev in kritik za Dnevnik, Delo, Masko, Dialoge itn. Njegovo področje sta bila pretežno gledališče in sodobni ples. Zadnja leta piše predvsem za Delo, kjer je tudi zaposlen. Objavil je tudi več pesniških zbirk in napisal nekaj dramskih tekstov. Knjige o gledališču: Dramaturške replike (1991), Dramaturške figure (1998). 

 

 

Kazalo

Emil Hrvatin: 'MEHKA TEORIJA' DRAMATURŠKIH FIGUR

PLATOJI

MODELI

FIGURE

OPOMBA O PRVIH OBJAVAH BESEDIL

IMENSKO KAZALO

Kolofon

TRANSFORMACIJE 02

Redna cena: 11.27 EUR

25 % popust za naročnike Maske: 8.45 EUR

Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

Opis publikacije

291 strani, format 150 X 210 mm, broširana izdaja