logo

Založba → Posebne izdaje

BIOGRAFIJA JANEZA JANŠE

Knjiga, kot je na slovenskem trgu še ni bilo.

Vse, kar ste vedno želeli vedeti o Janezu Janši, pa si tega niste upali vprašati.

Zakaj so ga obtožili terorizma?
Kako se je počutil, ko je nosil Štafeto mladosti?
Odkod fascinacija nad New Yorkom?
Zakaj je užival v osamljenosti?
Kako se je drogiral?
Zakaj ga je mama peljala k duhovniku na eksorcizem
in zakaj ga je lahko rešil le Jezus Kristus?

Vse to in še več izpod peresa Marcela Štefančiča jr.v Življenje Janeza Janše je življenje vseh nas.

Knjiga, ki jo boste požirali, se smejali in jokali in ob njej pisali svojo lastno biografijo.

Knjiga v obsegu 368 strani, formata 23,5x31cm,
ima več kot 650 barvnih in črno-belih fotografij in je vezana v trde platnice.

Biografija o Janezu Janši Marcela Štefančiča jr. podaja umetniško in družbeno dogajanje, ki se dotika vseh štirih Janezov Janš, politika in umetnikov.

Premier Janša pozno stopi v življenja treh umetnikov, ko pa se to zgodi, začne njegova vloga rasti. Da so se tako prepletli in povezali ni presenetljivo, je povedal Štefančič.

V biografiji, ki jo je izdalo časopisno podjetje Mladina, se anekdote iz življenja treh umetnikov prepletajo z družbeno sliko v 70-ih in 80-ih letih in napovedujejo tisto, kar bodo trije umetniki začeli kasneje tematizirati v svojem ustvarjanju, je na predstavitvi pojasnil moderator Dražen Dragojević. Omenil je, da so trije umetniki, ki so se preimenovali v Janeza Janšo "bolj politični kot sama politika". Umetniki Janše so se vmešali v življenje politika na tak način kot se politika vmešava v naše vsakdanje življenje in prav s tem so presegli raven političnega, je pojasnil Štefančič.

Gre za biografijo o treh umetnikih, ki so odrasli v treh različnih krajih in državah in se naposled našli v Ljubljani, v principu pa ugotoviš, tako Štefančič, da so celo življenje živeli na isti ulici, šli skozi rdeče armade, razpad komunizma, razpad Jugoslavije, razpad ideologij ter ponovno vzpostavljanje slednjih. "Sami nastopajo kot biografija razpadanja in ponovnega sestavljanja sveta," je presodil Štefančič.

Ta knjiga ima dobre protagoniste, s katerimi se slovenski bralci lahko identificirajo, ima pa tudi dobre antagoniste in v njej nekaj oseb umre. "Ima vse elemente, zaradi katerih knjiga lažje preide v slovenska srca," je menil Štefančič. Poudaril je, da biografija ni literalizirana in temelji zgolj na resničnih dogodkih. "Če hočemo, da ljudje razumejo globino tega, kar ti gospodje počnejo, moramo biti čimbolj foto-realistični," je dejal.Na Dragojevićevo vprašanje, zakaj je v ime v naslovu postavljeno v ednino, je Štefančič odgovoril, da zato, ker sam celo stvar razume kot projekt Janez Janša, pri katerem pa sodeluje več oseb. Morda cela Slovenija ali celo širša evropska skupnost, je še namignil. (STA, bl) 

 

 

,,,,,,

,,,,,,

Kolofon

Marcel Štefančič, jr.
Janez Janša Biografija
prva izdaja

copyright © Marcel Štefančič, jr.,
avtorji vizualnega gradiva, Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost in Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Uredila: Maja Savelli

Oblikovanje: studiobotas

Izdala: Mladina časopisno podjetje d.d.

Za založbo: Andrej Klemenc

Produkcija: Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
in Aksioma - Zavod za sodobne umetnosti, Ljubljana

Tisk: Tiskarna Pleško

Naklada: 800

Leto izida: 2008

Leto natisa: 2008

Fotografija Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše na barvni prilogi
Peter Rauch

Fotografije, katerih avtorstvo ni posebej navedeno, so iz zasebnih arhivov Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše.

Dogodki
— 31-03-2009 : BIOGRAFIJA JANEZA JANŠE

Marcel Štefančič jr.


— 31-08-2009 : Prodajna akcija v knjigarnah Vale Novak in Konzorcij, od 1.7. do 31. 8.2009, ob nakupu knjige Biografija Janeza Janše, kupec dob