logo

Založba → TRANSformacije

Mala Kline: Gledališča potencialnosti: med etiko in politiko

O delu

Razumevanje gledališča v knjigi Male Kline je daleč od razumevanja gledališča kot velike geste, glasne politične izjave, gledališča kot hrumečega prelomnega dogodka, ki je zaznamoval gledališko zgodovino v 20. stoletju. Kadar govorimo o političnem gledališču, imamo ponavadi v mislih gledališče, ki je glasno, ki intervenira in nagovarja, v knjigi pa gledališke politične geste nastopijo predvsem v molovskem načinu. So mikropolitične prakse, serija naključij in časovnih intenzitet, ki jih moramo vedno ugledati, prakticirati in misliti v njihovi singularnosti.

­– Bojana Kunst, odlomek iz spremne besede

 

Iz knjige

Če je mesto političnega zavzetja in odpora, na katerem delujejo sodobna gledališča, odnos subjekta z lastno potencialnostjo, z imanentnim življenjem, ki ga predstavlja, z nečloveško zmožnostjo, ki jo predstavlja, potem lahko razumemo »trenutek političnega« kot prekinitev, ki se zgodi v »času-zdaj« – »imanentnem času minimalne razlike«, času med bivanjem subjekta in njegovim potencialom. Vsako sodobno gledališko delo, ki s profanacijo rabe oblik skupnega zasuče naše miselne in zaznavne navade, odpre časovnost mogočega »novega začetka«.

– Mala Kline, Gledališča potencialnosti

O avtorici

Mala Kline, po izobrazbi primerjalna komparativistka in filozofinja z magisterijem s porodročja uprizoritvenih umetnosti na amsterdamski visoki šoli za umetnost DasArts in doktoratom na Filozofski fakulteti, je ena redkih avtoric (mlajše) generacije, ki tako v slovenskem kot mednarodnem prostoru združuje plesno in koreografsko prakso s poglobljeno teoretsko refleksijo, ki se umetelno umešča tako v uprizoritveni kod kot v filozofski konceptualni okvir. Delo »Gledališča potencialnosti: med etiko in politiko«, je avtoričina predelana doktorska disertacija - ki jo je zaključila 2016 na Filozofski fakulteti v Ljubljani pod mentorstvom dr. Eve D. Bahovec - in hkrati njeno prvo obsežnejše knjižno delo, v katerem na skorajda vizionarski ravni nadgrajuje razvejano avtorsko pot, ki se je začela pred skoraj dvajsetimi leti. Za svoje avtorske projekte, Campo de'Fiori (2004), Debut (2006), Bliss (2010), Eden (2012), Genesis (2015) in trilogija Song (2017-2019), če omenimo le najodmevnejše, je prejela več slovenskih in mednarodnih nagrad. Njen uprizoritveni in teoretski opus je izrazito več-žanrsko in raziskovalno usmerjen. V zadnjem desetletju se metodološko posveča raziskovanju fenomena (kolektivnega) sanjanja po metodi Saphire®, na podlagi katere razvija samostojno kompozicijsko in uprizoritveno prakso, ki temelji na afektivni in transformacijski moči podobe ter jo razvija v različnih institucionalnih, produkcijskih in izobraževalnih kontekstih. Trenutno deluje kot samozaposlena v kulturi ter kot samostojna raziskovalka na področju filozofije in umetnosti.

Fotografija: Urška Boljkovac

Mala Kline
Gledališča potencialnosti: med etiko in politiko

Transformacije
Maska, 2019

Cena: 19 EUR

Knjiga je na voljo na www.buca.si

Dogodki
— 09-09-2020 : Predstavitev Maskinih knjig z Malo Kline, Bojano Cvejić in Bojano Kunst
Stara mestan elektrarna - Elektro Ljubljana
Maska & Indigo