logo

Založba → TRANSformacije

MARINA GRŽINIĆ- MAUHLER (ur.), STELARC (2002, SOZALOŽNIŠTVO Z MKC MARIBOR)

Knjiga s podnaslovom Politična proteza in vednost telesa je tudi v svetovnem merilu prva izčrpna monografija o Stelarcovem delu. Čeprav so na voljo številni katalogi, besedila ter vizualne in besedilne reference, doslej še ni bila objavljena niti ena knjiga, ki bi bila v celoti posvečena Stelarcu.

V pričujoči knjigi so zbrani in popisani vsi najpomembnejši Stelarcovi projekti, skupaj s številnimi estetskimi in zgodovinskimi mnenji o njih, tu so objavljena Stelarcova temeljna besedila ter evidentirani njegovi zgodovinski posegi v telo, nove medije, virtualna okolja in telematske umetnosti.

V knjigo nas uvedejo pomembna Stelarcova besedila, ki jim sledijo podrobna vizualna in besedilna predstavitev njegovih ključnih projektov. Knjiga prinaša eseje o Stelarcovem delu, ki so jih napisali Arthur in Marilouise Kroker, Timothy Murray in Marina Gržinić.

Knjiga je teoretski, filozofski in kritiški vpogled v Stelarcovo delo, njegove prelomne, zgodovinske in v prihodnost zazrte vizije telesa, novih tehnologij. Knjiga vzpostavlja temelje za manifest-testament Stelarcove produktivne, inventivne in pionirske investicije oziroma pristopa k umetnosti novih medijev.


O avtorici 

Marina Gržinić Mauhler je filozofinja, medijska umetnica in teoretičarka iz Ljubljane. Dela kot raziskovalka na Inštitutu za filozofijo na SAZU. 

Kazalo

UVOD
Stelarc: PARAZITSKE VIZIJE: IZMENIČNE, INTIMNE IN NEPROSTOVOLJNE IZKUŠNJE
Stelarc: NEPROSTOVOLJNO, TUJE IN AVTOMATIZIRANO: KOREOGRAFIJE TELES, ROBOTOV IN FANTOMOV
Arthur in Marilouise Kroker: ZDAJ SMO VSI STELARCI
Timothy Murray: KODA PARADOKSA ODVRŽENE KOŽE: STELARC "IN" FILOZOFSKI PING
Marina Gržinić: STELARC - POLITIKA TELESA
VIZUALNO-TEHNOLOŠKA PREDSTAVITEV STELARCOVIH PROJEKTOV

Kolofon

TRANSFORMACIJE 08

Slovensko - angleška izdaja.

Redna cena: 15.52 EUR

25 % popust za naročnike Maske: 9.29 EUR

Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

Opis publikacije 

angleško-slovenska izdaja, 208 strani, format 170 x 240 mm, 33 čb in 10 barvnih reprodukcij, broširano