logo

Založba → TRANSformacije

URŠKA JURMAN in POLONCA LOVŠIN (ur.), READY 2 CHANGE (2005)

V okviru zbirke Transformacije je izšel zbornik Ready 2 Change, knjižni dokument istoimenskega projekta, ki sta ga Urška Jurman in Polonca Lovšin spomladi leta 2004 izpeljali v prostorih Centra in Galerije P74 v Ljubljani. Gre za refleksijo na kompleksen projekt, katerega rdeča nit sta bila raziskovanje in predstavitev možnih bivanjskih alternativ in samosvojih pristopov do sistemov, v katere smo vsakodnevno vpeti. Avtorici in urednici sta se osredotočili na principe neformalne, začasne in samooskrbne arhitekture, alternativne uporabe energije, paralelne ekonomije, samoorganizacije in medsebojnega sodelovanja ter na princip »naredi sam«.

Zaradi izrednega odziva vseh sodelujočih sta avtorici del projekta ohranili v obliki publikacije, v kateri je objavljena večina predavanj, ki so potekala v okviru projekta. Jože Barši v svojem tekstu govori o nekaterih svojih umetniških projektih (Hiša, Stranišče, Nenavadne dvojice idr.), v katerih raziskuje razmerja med umetnostjo, njeno funkcijo in vsakdanjim življenjem. Andrej Detela predstavlja raziskave, ki jih opravlja na področju razvoja elektromotorjev za električna vozila nove generacije in možnosti alternativnih izvorov električne energije. cym se predstavlja z izborom fotografij, ki jih je beležila v času njenega bivanja v začasni rezidenci Ready 2 Change. Oliver Kochta Kalleinen na primeru projekta Micronations Summit, ki ga je leta 2003 ko-kuriral v Helsinkih, obravnava pojav »do it yourself« držav, katere umesti z zgodovinsko navezavo na utopističnih skupnosti v ZDA v 19. stoletju. Janez Koželj povzema raziskavo s področja degradiranih urbanih območij v Slovenijii, ki predstavljajo spremenljivo komponento mesta. Mateja Medvedič obravnava idejo efemernega v arhitekturi in urbanizmu in se pri tem osredotoča na prednosti, uporabnosti, in duhovitosti akcij in prostorskih intervencij, katerim je ideja začasnosti pomembnejša od ideje večnosti. Marko Pogačnik govori o zaključnem obdobju delovanja skupine OHO, ko so leta 1970 izstopili iz sveta/institucije umetnosti in ustanovili komuno oziroma Družino v Šempasu, kjer so prepletli umetnost in življenje. Tekst Marjetice Potrč, ki izhaja iz njenega dela v Caracas Case Project v Caracasu v Venezueli, govori o neformalnem mestu in neformalni ekonomiji. Igor Zabel pa predstavlja skupinsko razstavo Individualni sistemi, ki jo je kuriral v sklopu Beneškega bienala leta 2003. Razstava obravnava razmerje med umetnostjo kot avtonomnim sistemom in družbenim kontekstom in tematizira pozitivne-utopistične in negativne-antagonistične aspekte ideje (urejenega) sistema kot bistvenega dela moderne.

O avtoricah


Urška Jurman je kustosinja in kritičarka. Diplomirala je iz umetnostne zgodovine in sociologije kulture na ljubljanski Filozofski fakulteti. Je sourednica občasnika za sodobno umetnost PlatformaSCCA, objavlja prispevke s podoročja sodobne umetnosti v različnih slovenskih tiskanih, radijskih in elektronskih medijih in kot kustosinja sodeluje s Centrom in Galerijo P74.

Polonca Lovšin je arhitekta in umetnica. Diplomirala je arhitekturo na ljubljanski Fakulteti za arhitekturo in kiparstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost, kjer je tudi dokončala podiplomski študij kiparstva in novih medijev. Predstavila se je na vrsti skupinskih in samostojnih razstav doma in v tujini. V svojem delu se ukvarja s predmeti in invencijami za izboljšanje vsakdanjega življenja v mestu in na podeželju. 

naslovnica,,,,,,,,,,,,,,,

naslovnica,,,,,,,,,,,,,,,

Kazalo

Polonca Lovšin & Urška Jurman: Uvod → PDF

Andrej Detela: Električna vozila nove generacije

Marjetica Potrč: Caracas – Neformalno mesto in neformalna ekonomija

Janez Koželj: Razvrednoteni prostori v mestu

Janez Koželj & Marjetica Potrč: Diskusija

Mateja Medvedič: Efemerno v arhitekturi ali od teorije do taktike

Jože Barši: Zaznavanje je začetek delovanja

Marko Pogačnik: Med OHO in Družino v Šempasu

Oliver Kochta-Kalleinen: Mikrodržave – od utopičnih skupnosti do vesoljskih naselbin

Igor Zabel: Individualni sistemi

cym: cym doma

Avtorji
Kolofon

TRANSFORMACIJE 18

Slovensko - angleška izdaja

Redna cena: 12.10 EUR

25% popust za naročnike Maske: 9.07 EUR

Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

Opis publikacije

203 strani, 170 x 240 mm, čb tisk