logo

Založba → Mediakcije

Mike Davis: Budov voz. Kratka zgodovina avtomobila bombe

Septembra leta 1920 je jezen italijanski anarhist po imenu Mario Buda poleg newyorške ulice Wall Street pognal v zrak voz na konjsko vprego, napolnjen z dinamitom in starim železom, pri tem pa ubil 40 ljudi. Od Budovega prototipa se je avtomobil bomba razvil v "letalsko silo za reveže", generično orožje množičnega uničevanja, ki zdaj povzroča razdejanje od Bombaja do Oklahoma Cityja.

V tej odlični in vznemirljivi zgodovini Mike Davis razišče njegovo uporabo in razvoj, pri tem pa razkriva vlogo državnih obveščevalnih služb - zlasti v ZDA, Izraelu, Indiji in Pakistanu - pri globalizaciji tehnik urbanega terorizma. Davis trdi, da mesta in urbani način življenja avtomobili bombe spreminjajo v večji meri kot pa bolj apokaliptične grožnje jedrskega ali biološkega terorizma, saj se privilegirani centri moči vse bolj obdajajo z "jeklenimi obroči" pred orožjem, ki se ga zdi kljub temu nemogoče premagati.

“Tu ne gre za vojaški problem, gre za politični problem. Levji delež škode in smrtnih žrtev, do katerih je prišlo skozi vse obdobje težav, ni nastal po zaslugi pištol in pušk ali doma izdelanih minometov, niti razstreliva semtex. Povzročile so ga bombe iz gnojila, ki jih lahko izdela vsakdo z osnovnošolskim znanjem kemije. Dva moška lahko z lopatami izdelata poltonsko bombo v kravjem hlevu, če pa morata operacijo tako ali drugače prekiniti, se je lahko znova lotita čez dvanajst ur. Ne morete odstraniti lopat. Odstraniti morate takšne misli.”

Tim Pat Coogan

V spremni besedi Jure Stojan zapiše, da je Davisova knjiga »tudi protestna gesta zoper ignoranco ameriškega akademskega zgodovinopisja, ki ameriških anarhistov in razrednega boja preprosto ni preučevalo. V petdesetih letih je senator McCarty poskrbel, da je bilo takšno zgodovinopisje nevarno. Ko je senatorjevo gibanje zamrlo, pa so liberalni zgodovinarji raje pisali o paranoidnih blodnjah protikomunistov, kot da bi priznali, da je šlo za pretirane odzive na resničen, oborožen razredni boj. Posledica vsega tega je bila, pravi zgodovinarka Beverly Gage z univerze Yale, 'da je zgodovina revolucionarnega in delavskega terorizma tako temeljito izginila iz narodnega spomina'«.

 Mike Davis živi v San Diegu, ZDA. Je professor na University of California in avtor knjig Planet of Slums, Prisoners of the American Dream, City of Quartz, Ecology of Fear, Dead Cities, Magical Urbanism, Late Victorian Holocausts, in The Monster at Our Door: The Global Threat of Avian Flu.

 

Kazalo

1. Wall Street 1920
2. Letalstvo za reveže
3. Predhodne detonacije
4. Pomaranče za Jafo
5. Naš človek v Sajgonu
6. Festivals de Plastique
7. Demonsko seme
8. Dobrodošli v Bombagradu
9. »Črna reč«
10. Smeh ob mrtvih
11. Peklenska kuhinja
12. Bejrutski Hilton
13. Univerza za avtomobile bombe
14. Samomorilski tigri
15. Mehke tarče
16. Los Coches Bomba
17. Oblegana mesta
18. Oblika posnema strah
19. Ubiti Busha, bombardirati Oklahomo
20. Planet džihad
21. Iraški kralj
22. Vrata pekla

Spremna beseda
Jure Stojan
Buda kot gesta protesta

Stvarno in imensko kazalo
Kolofon:


Zbirka Mediakcije, knjiga št. 7
Urednik zbirke: Janez Janša

Spremna beseda: Jure Stojan / Buda kot gesta protesta
Lektura: Mojca Hudolin
Prevod: Polona Glavan

Redna cena: 19 €
Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

Dogodki
— 20-05-2009 : Mike Davis: Budov voz. Kratka zgodovina avtomobila bombe / nova knjiga v zbirki Mediakcije