logo

Založba → Mediakcije

McKenzie Wark: Hekerski manifest

Hekerski manifest, šesta knjiga v Maskini Zbirki Mediakcije, v enaki meri črpa pri Guyu Debordu in Gillesu Deleuzu, ponuja družbi kiberprostora in globalizacije sistematično novo razlago marksistične misli. McKenzie Wark v splošnem uporu proti poblagovljenju informacij vidi utopičen obet, ki sega onkraj lastnine, in nov, napreden razred, hekerski razred, ki izraža skupen interes za novo skupnost.

Po svetu straši dvojnik, dvojnik abstrakcije, virtualne resničnosti informacij, programiranja ali poezije, matematike ali glasbe, krivulj ali barv, od katerega je zdaj odvisna sreča držav in vojsk, podjetij in skupnosti. Drzen namen te knjige je izdelati manifest izvora, namena in interesov nastajajočega razreda, ki je odgovoren za nastajanje tega novega sveta za ustvarjanje novih zasnov, novega zaznavanja in novih vznemirjenj iz surovih podatkov.

Hekerski manifest spretno definira natovorjeno ozemlje med čedalje bolj vreščečimi zahtevami farmacevtskih in medijskih podjetij po varovanju njihovih patentov in avtorskih pravic ter vse prodornejšo popularno kulturo prostega pretoka datotek in piratstva. Ta spolzki teren, kraljestvo tako imenovane "intelektualne lastnine", je porodil razredni konflikt povsem nove vrste, konflikt, ki postavlja ustvarjalce informacij hekerski razred raziskovalcev in avtorjev, umetnikov in biologov, kemikov in glasbenikov, filozofov in programerjev nasproti posestniškemu razredu, ki želi monopolizirati to, kar hekerji ustvarijo.

 

McKenzie Wark je profesor kulturnih in medijskih Študij na Lang Collegeu v okviru New School University. Je avtor številnih knjig, najnovejša med njimi nosi naslov Dispositions.

"Knjiga Kena Warka nas popelje globoko v filozofijo hekanja: da nam nov pogled na tisti nespoštljivi folk, ki se resno igra z digitalno kulturo. Na to knjigo glejte kot na leksikon, ki pravi: 'Z digitalno kulturo se igraj, kot bi se igral z DNK previdno.' Ne dobiš vsak dan v roke knjige, ki bi te popeljala globoko v domeno praktične analize načinov, kako v iskanju Še več spletnih spodbud abstrahiramo misel in dejanja; Hekerski manifest o skoraj vseh vidikih nadzora in digitalne kulture od vrha pa navzdol pravi: tu gre za raziskovanje, tu gre za svobodo. Kakor koli obrneš, informacija vselej želi biti svobodna in ta knjiga nam prikaže, zakaj."
PAUL D. MILLER a.k.a. DJ SPOOKY that Subliminal Kid, avtor Rhythm Science 

"Naša doba je, še enkrat več, doba manifestov. Warkovo delo z vso epigramsko vitalnostjo, konceptualno inovativnostjo in revolucionarnim entuziazmom velikih manifestov poziva k novemu režimu lastninskih razmerij."
MICHAEL HARDT, soavtor del Imperij in Multituda

"Hekerski manifest McKenzieja Warka bi lahko brez posebnega nasilja do njegove razprave poimenovali Komunistični manifest 2.0. V bistvu je to poskus prenove jedra marksistične teorije za potrebe razmeroma nove celote zgodovinskih okoliščin, znane kot informacijska doba."
JULIAN DIBBELL, avtor Play Money: Diary of a Dubious Proposition 

 

Kazalo

ABSTRAKCIJA 13
RAZRED 2 3
IZOBRAŽEVANJE 37
HEKANJE 49
ZGODOVINA 59
INFORMACIJA 75
NARAVA 81
PROIZVODNJA 89
LASTNINA 99
REPREZENTACIJA 115
UPOR 12 7
DRŽAVA 139
SUBJEKT 149
PRESEŽNA VREDNOST 161
VEKTOR 16 9
SVET 185
OPOMBE 2 0 5
SPREMNA BESEDA 241
Janez Strehovec: Hekati ali imeti, hekati in imeti

Kolofon

MEDIAKCIJE  06

275 strani, format 12 x 16 cm

Spremna beseda Janez Strehovec: »Hekati ali imeti, hekati in imeti«

Prevod Aleksandra Rekar

Redna cena: 15 EUR 

25 % popust za naročnike Maske: 11,25 EUR

Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

Izid: 25. april 2008