logo

Založba → TRANSformacije

MARINA GRŽINIĆ - MAUHLER (Ur.), TELO, UJETO V DROBOVJE RAČUNALNIKA (2000)

Leta 1999 je pri MKC Maribor izšla knjiga Spektralizacija tehnologije: od drugod do kiberfeminizma in nazaj, ki jo je uredila Marina Gržinić v sodelovanju z Adele Eisenstein. Knjiga vsebuje tekste Sollfrankove, Oldenburgove, Reicheve, Huffmanove, Ursprungove, Jahrmannove in Gržinićeve. Nastalo je kot del širših dejavnosti in projektov Festivala računalniških umetnosti, ki ga vsako leto prireja MKC Maribor.

MKC tudi v letu 2000 v sodelovanju s soizdajateljico, revijo za scenske umetnosti Maska, ter z urednico in raziskovalko Marino Gržinić (Inštitut za filozofijo ZRC SAZU, Ljubljana, Zavod za umetniški video, Ljubljana, Central and Eastern Europe Fund of Mama Cash, Amsterdam, KulturKontakt, Dunaj) v okviru Festivala računalniških umetnosti 2000 nadaljuje s to pomembno založniško dejavnostjo.

Tudi zasnova letošnje knjige se osredotoča na ženske dejavnosti na področju medijev, umetnosti in teorije. Knjiga prinaša različne strategije, ki so jih zasnovale ženske, delujoče v polju medijev in umetnosti, kot tudi tekstualna in interpretativna dela o različnih temah izpod tipkovnice ženskih avtoric.

Letošnji knjižni projekt prinaša razprave o umetniških, aktivističnih in teoretskih strategijah v povezavi s telesom in z različnimi aspekti telesa kot vizualne in politične paradigme v svetu umetnosti, medijev in teorije. Prinaša strategije in taktike preživetja, delovanja, obnašanja, mišljenja, ki jih zastopajo in artikulirajo ženske; te strategije so bile do sedaj v večini primerov marginalizirane. Aspekt strateškega in taktičnega mišljenja je bil dolgo izključen iz umetniških in medijskih dejavnosti, zlasti kadar so ga zastopale umetnice in teoretičarke. Največkrat je bil ujet v strukture čiste naracije. Nasprotno pa je zdajšnje delovanje žensk v polju umetnosti, medijev in teorije globoko povezano s strategijo; v temeljih večine dejavnosti je mogoče zaslediti koncept, matrico.
Marina Gržinić

 

O avtorici

Marina Gržinić Mauhler je filozofinja, medijska umetnica in teoretičarka iz Ljubljane. Dela kot raziskovalka na Inštitutu za filozofijo na SAZU. 

 
naslovnica

naslovnica

Kazalo

UVOD/ZAHVALE
Nina Czegledy in André P. Czegledy POSREDOVANA TELESA
Marina Gržinić SERVISIRANJE UMETNOSTI – ALI SLUŽENJE (POLITIČNEMU KONCEPTU?
Marikki Hakola HIPERMONTAŽA
KaKathy Rae Huffman E-(D)ENTITETA: ŽENSKI POGLEDI NA IDENTITETO V DIGITALNIH OKOLJIH
Maria Klonaris in Katerina Thomadaki INTERSEKSUALNOST IN INTERMEDIJI: MANIFEST
Olia Lialina LOKACIJA = »YES«
Ardele Lister MOŽNE PRIMERNE PARADIGME (V USTVARJANJU NEPOPULARNE KULTURE)
Iliyana Nedkova TEHNOLOGIJA SLEPIH ZMENKOV
Tanja Ostojić Ž, 28/SRBSKO/19 08 72/ŽELJA PO INTEGRACIJI 2000
Victoria Vesna SLEDENJE TELESOM V INFORMACIJSKI POPLAVI
Yvonne Volkart TEHNOLOGIJE IDENTITETE

Kolofon

TRANSFORMACIJE 04

Slovensko - angleška izdaja.

RAZPRODANO

Knjiga je izšla v oblik revije Maska št. 62-63/2000.


Opis publikacije

80 strani, format 220 x 295 mm, 29 čb reprodukcij, broširana izdaja