logo

Simpozij → Seminar sodobnih scenskih umetnosti

Bojana Cvejić: The genealogy of the method "social choreography" (Genealogija metode »socialna koreografija«)

Enodnevna delavnica

kult3000, Metelkova 2/b, Ljubljana
Ponedeljek, 3. marec 2014 ob 15.00


Delavnica bo sestavljena iz predavanja, prezentacije video materialov in debate na temo metode »socialne koreografije,« ki jo je Cvejićeva razvila kot model za analizo normalnega delovanja ideologije v okviru transdisciplinarne raziskave, naslovljene Performance and the Public, ki jo je opravila med leti 2011 in 2012 v Parizu (Les Laboratoires d’Aubervilliers), Beogradu, Berlinu (Tanzfabrik) in Amsterdamu (hetveem theater) skupaj z Ano Vujanović in Marto Popivoda, ki sta prav tako članici beograjskega uredniškega kolektiva TkH (Teorija koja hoda). Raziskava je privedla do knjige Public Sphere by Performance v soavtorstvu Bojane Cvejić in Ane Vujanović, ki je izšla leta 2012 pri berlinski založbi b_books.  Knjiga govori o javnosti in njenem nezadovoljstvu, ki se izraža skozi množične, kolektivne in samo-performanse kot primere socialne drame in socialne koreografije.

Različne plesne, performativne in vsakdanje gibalne prakse že od 19. stoletja služijo kot načrt za estetsko vadbo družbenega reda pred njegovo politično vzpostavitvijo. Cvejićeva bo argumente in značilnosti metode predstavila na različnih primerih iz zgodovine liberalnega kapitalizma v Zahodni Evropi in socialistične Jugoslavije.

Delavnica bo v angleškem jeziku.

O predavateljici


Bojana Cvejić (rojena v Beogradu) je teoretičarka in performerka, ki živi v Bruslju.
Študirala je muzikologijo in doktorirala iz filozofije. Cvejićeva je od leta 1996 so-avtorica in sodelavka številnih plesnih, opernih in gledaliških performansov. Njeni zadnji knjigi sta Public Sphere by Performance, ki jo je napisala skupaj z Ano Vujanović in je izšla leta 2012 pri b_books, Berlin, ter En Atendant & Cesena: A Choreographer’s Score, ki jo podpisuje skupaj z Ano Tereso de Keersmaeker, izšla pa je leta 2013 pri založbi Mercator,  Bruselj.
Poučuje v različnih plesnih in performativnih programih v Evropi, je soustanoviteljica in članica uredniškega kolektiva TkH (http://www.tkh-generator.net).

Dogodki
— 03-03-2014 : Bojana Cvejić: The genealogy of the method "social choreography"
kult300, Metelkova 2/b, Ljubljana
Maska & JSKD