logo

Produkcije → Posebni dogodki

Z zvokom o plesu

Predstavitev delavnice z dijaki Gimnazije Poljane

Delavnica Z zvokom o plesu pod mentorstvom Tomaža Groma in Špele Trošt omogoča eksperimentiranje, ozavešča raznolike principe ustvarjalnega procesa in spodbuja povezovanje različnih umetniških praks. Na delavnici bodo dijaki Gimnazije Poljane, izhajajoč iz knjige Zmes za ples avtorja Gregorja Kamnikarja, mislili ples, oblikovali zvok, igrali igro, risali črke, zvočili podobe, iskali izzive, kršili pravila, kradli zamisli, proučevali material, mešali gib, tvegali dolgočasje, dvomili virtuoznost,  pričakovali nepredvidljivo.

Knjigo Zmes za ples je raziskovalec plesa in gibanja, priznani koreograf in plesalec Gregor Kamnikar, napisal v maniri nabrušene jezikovne »gibalnice« tako, da branje postane igra. Obenem je tudi tvorno izhodišče za preverjanje, preučevanje in debato o sodobnem plesu za širše kroge ljudi ter vir informacij za tiste, ki se bodo v okviru šolanja ukvarjali s sodobno plesno umetnostjo.

Kontrabasist Tomaž Grom se v različnih zasedbah in kot solist posveča raziskovanju razširjenih tehnik igranja kontrabasa v kombinaciji z elektroniko. Ustvaril je avtorsko glasbo za več gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav. Že vrsto let usmerja glasbeno delavnico o prosti improvizaciji z naslovom Raziskava, refleksija. Je tudi umetniški direktor Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih umetnosti ter z izobraževanjem in založništvom.

Špela Trošt se kot igralka, dramaturginja, pomočnica režiserja in producentka ukvarja z gledališko dejavnostjo od leta 1981. Več let je vodila Gledališče čez cesto Kranj in bila umetniški vodja festivala Gledos. Na umetniški gimnaziji SVŠG Ljubljana, smer sodobni ples, je bila profesorica Zgodovine plesa in odrskih umetnosti. Trenutno je producentka društva Via Negativa in Zavoda Sploh.

Produkcija: JSKD in Maska 
V sodelovanju z Gimnazijo Poljane

Mentorja: Tomaž Grom & Špela Trošt

Dogodki
— 16-10-2013 : Z zvokom o plesu
Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Maska (Trije redi časa)


— 23-11-2013 : Z zvokom o plesu
Španski borci, Ljubljana
ŽIVA 2013