logo

Simpozij → Seminar sodobnih scenskih umetnosti

Danae Theodoridou: Zbujanje ob petih zjutraj: Sodobne projekcije na pretekle podobe

Javno predavanje

V okviru seminarja sodobnih scenskih umetnosti, ki ga soorganizirata Maska in Cankarjev dom ter v okviru EACE (program TIMeSCAPES) .  

Cankarjev dom - dvorana M3/M4, Ljubljana
22. oktobra 2012 ob 19.00

Giorgio Agamben v eseju O sodobnem poudarja, da 'nam nekako uspeva biti sodobniki' ne le stvarem, ki so blizu našemu času, temveč tudi tistim, ki so več let oddaljene od nas. Na drugem mestu razpravlja o potencialnosti kot pojmu, tesno povezanem s spremembo koncepta preteklosti, po katerem preteklost ni več razumljena kot nepovraten koncept, temveč kot koncept, ki se s pomočjo dejanj spominjanja vrača k mogočemu in potencialnemu. V pričujočem predavanju črpam iz podobnih idej, posvetila pa se bom teoretičnim in umetniškim praksam, ki se želijo pomikati v nasprotno smer od nemara pogostejše 'projektirane začasnosti' sodobnega performansa, kot je to opisala Bojana Kunst. Namesto stalnega pomikanja 'naprej', k temu, kar še pride, k inovativni, radikalni in vselej še pričakovani prihodnosti, se bom v svoji razpravi skušala pomikati nazaj, proti preteklosti, katere cilj je postati 'sodobna', a ne v omenjenem pomenu besede, temveč v pomenu vračanja v sedanjost in 'bivanja skupaj', kot izhaja iz izraza 'sinhron', grške ustreznice izraza 'sodoben'. V okviru teh izrazov bom uporabila Derridajevo razumevanje delovanja 'tujca', da bom lahko sodobna, 'skupaj' s podobami, spomini in zgodbami Ljubljane, ter tako sposobna razpravljati o drugih možnostih ukvarjanja s časom, ki jih imamo pri performansu na voljo.

Predavanje bo v angleškem jeziku in brez prevoda!

 

O predavateljici:

Danae Theodoridou je performerka in raziskovalka, ki živi v Londonu. Pravkar je opravila doktorat iz dramaturških struktur eksperimentalnih gledaliških in plesnih del na univerzi Roehampton. Obenem je ustvarjala in uprizarjala samostojne in skupinske performanse, izvajala raziskovalne projekte in pisala v Veliki Britaniji, Grčiji in drugod, pa tudi poučevala na različnih univerzitetnih oddelkih v Londonu tako na dodiplomski kot na podiplomski ravni.Izvedba tega projekta je financirana s strani Evropske komisije.
Vsebina publikacije (komunikacije) je izključno odgovornost avtorja in v nobenem primeru ne predstavlja stališč Evropske komisije.

Dogodki
— 22-10-2012 : Zbujanje ob petih zjutraj: Sodobne projekcije na pretekle podobe
Cankarjev dom - dvorana M3/M4, Ljubljana
Maska Ljubljana & Cankarjev dom