logo

Produkcije

[Translate to english:] DNEVI SLOVENSKEGA NACIONALIZMA

[Translate to english:] NOVA POŠTA

DNEVI SLOVENSKEGA NACIONALIZMA

Nova pošta, 5.–8. februar 2019

Ob slovenskem kulturnem prazniku Slovensko mladinsko gledališče in Maska na Novi pošti organizirata štiridnevni dogodek, posvečen razmahu nacionalizma v Sloveniji in njegovim posledicam. S pomočjo predstav, predavanj, pogovorov in performansa se bomo lotili novih oblik nacionalizma in strategij upora proti desnemu populizmu.

 

Torek, 5. 2., in sreda, 6. 2., ob 19.00

6

Režija: Žiga Divjak; igrajo: Iztok Drabik Jug, Alja Kapun, Katarina Stegnar, Vito Weis, Gregor Zorc

Predstava tematizira konkretni dogodek iz leta 2016: v Dijaški in študentski dom Kranj so poskušali namestiti šest mladoletnih beguncev brez spremstva, vendar so zaradi nasprotovanja staršev in lokalne skupnosti morali ta načrt opustiti.

 

Torek, 5. 2., ob 20.30

KRIČATI ALI BITI TIHO?, pogovor po predstavi 6

Vodi Maja Žiberna gosta Judita Nahtigal in Marko Jenšterle

Pogovarjali se bomo o vzrokih in posledicah dogodkov, o katerih spregovori predstava. Je težava samo v tem, da je bil del vpletenih v te dogodke (pre)glasen, ali pa je bil del (preveč) tiho?

 

Sreda, 6. 2., ob 20.30

Jernej Kaluža KAKO JE ALTERNATIVA POSTALA DESNA IN KAKŠNA ALTERNATIVA NAM PREOSTANE?, predavanje

Pojem alternativne desnice (alt-right) se največkrat nanaša na kontekst ZDA, vendar porast ideologije identitarizma (odklonilen odnos do drugih ras in kultur, hkrati pa zavračanje t. i. domačih »liberalnih elit«) zaznamuje tudi lokalni politični prostor.


Četrtek, 7. 2. in petek, 8. 2., ob 19.00

S*S 

Ustvarjalci: Urška Brodar, Daša Doberšek, Tina Dobnik, Iztok Drabik Jug, Janez Janša, Alja Kapun, Uroš Kaurin, Matevž Kolenc, Mato Marinček, Katarina Stegnar, Nika Švab, Vito Weis, Gregor Zorc

Besedilo zvočne predstave S*S kolektiva Nova pošta je v celoti nastalo na osnovi spletnih komentarjev, tvitov in izjav v medijih več kot petdesetih večinoma anonimnih avtorjev, napisanih kot odziv na fotografiji nagrajenk Prešernovega sklada Maje Smrekar in Simone Semenič.

 

Četrtek, 7. 2., ob 20.30

SLOVENSKO DOMOLJUBJE IN UMETNIŠKI ŠKANDAL

Sodelujejo: Aleš Črnič, Irena Šumi, Ksenija Vidmar Horvat

Sodobna slovenska družba je prepredena z na videz samoumevnim prepričanjem o menda problematičnem pomanjkanju domoljubja. Na drugi strani pa progresivna manjšina koncept domoljubja v celoti kritično zavrača. Kaj sploh je domoljubje? Na čem je utemeljeno?

 

Petek, 8. 2., ob 20.30

Boštjan Narat (NE)DOLŽNO DOMOLJUBJE, predavanje-performans

Čigava je ta zastava, čigav je ta grb, čigava je ta država in čigava domovina? V gledališkem eseju, ki je formalno razpet med predavanjem in solo predstavo, se avtor in performer Boštjan Narat s pomočjo dveh točk v času, dveh osebnih izkušenj z državo, sooča s pojmom domoljubja.