logo

Produkcije → Posebni dogodki

Zbor za publiko

Zavod Bunker, Via Negativa, Maska in Društvo za sodobni ples Slovenije 5. julija 2013 v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana prirejamo Zbor za publiko, dogodek neobičajnega formata, kjer se bomo spraševali, zakaj nas gledati.

Na zboru želimo sprožiti, vzpostaviti in vzdrževati povezave med raznorodnimi scenskimi praksami, ki gravitirajo v polje sodobne neodvisne scenske umetnosti, in dolgoročno profilirati uprizoritveno prakso, z ambicijo, da bi sčasoma postala prepoznavna kot “ljubljanska neodvisna scena.”

Naše prepričanje je, da je Ljubljana izjemno bogato in nadpovprečno produktivno središče sodobnih scenskih praks. Kljub relativno velikemu številu skupin in posameznikov z izvirnimi in učinkovitimi ustvarjalnimi postopki, ki jih uspešno potrjujejo tudi na evropskih prizoriščih, pa ljubljanska neodvisna scena do danes svoje raznovrstne ustvarjalne prakse še ni uspela povezati in združiti na višji ustvarjalni potenci.

Zbor za publiko želi ustvarjalce povezati v najelementarnejšem skupnem imenovalcu, ki konstituira smisel našega početja – to je gledalec. Kaj vidimo, ko gledamo, kako gledamo, zakaj gledamo, kako razumemo, kar vidimo itd. Vzpostaviti želimo odprt pretok izključno gledalskih izkušenj, mnenj, refleksij in pričakovanj.

Na Zboru za publiko bodo predstavniki Vie Negative, G-Farta, Maske in Društva za sodobni ples Slovenije govorili o predstavah, na katerih so bili samo publika. Mogoče so jih gledali skupaj z vami, mogoče jih sploh niste videli. Ni pomembno. Predstavo bodo tako ali drugače povedali z vsem, kar se da povedati. Od prve do zadnje minute. Pri tem ne gre za to, ali so te predstave vrhunske ali povprečne, ne gre za ocene in klasifikacije, ne gre za prezrte ali razvpite, gre za to, da odpremo prostor za razliko med tistim, kar smo gledali in kar smo videli – gre za našo gledalsko predstavo o predstavi.

Na Zboru za publiko boste imeli priložnost slišati refleksije ustvarjalcev o letošnjih uprizoritvah, lahko si boste ogledali posnetke uprizoritev letošnje sezone, nagovorili prisotne ustvarjalce ali pa samo ob kozarcu vina uživali v diskusiji.

Dogodek bo potekal od 17:00 dalje, konec zborovanja pa bo, ko popijemo zadnji kozarec in izčrpamo še zadnje kaplje moči za druženje in pogovor.

Prosimo vas, da brezplačno udeležbo potrdite na [email protected].

Dogodki
— 05-07-2013 : Zbor za publiko
Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljna, Slomškova 18, Ljubljana
Zavod Bunker, Via Negativa, Maska & Društvo za sodobni ples Slovenije