logo

Produkcije → Scenska

V imenu ljudstva!

V imenu ljudstva! se v prvi vrsti posveča pozicijama umetnika in umetniške svobode v sodobnih družbah, kot se kažeta skozi prizmi pravnih in etičnih okvirov umetniškega ustvarjanja. Odpira problematike soočanj pravic ustvarjalca in svobode govora z osebnostnimi in materialnimi pravicami posameznikov ter skupin.

V imenu ljudstva! je poldokumentarna predstava, ki za svoja faktografska izhodišča jemlje dejanska pravna in etična vprašanja umetniške svobode iz bližnje preteklosti; med njimi: sodni cenzuri romanov Pikala in Smolnikarjeve, policijski pregon Vojnovića in odzive javnosti, medijev in institucij na projekte umetniškega tandema Eclipse ter Iva Tabarja.

Projekt V imenu ljudstva preučuje nominalno in dejansko pozicijo moči sodobnega umetnika, procese normaliziranja in prilaščanja umetniškega, (ne)odgovornost umetnika do lastnega dela in odzivov nanj ter poskuša tvoriti podlago za iskreno ustvarjalno pozicijo, ki upošteva svojo umeščenost v družbene strukture moči in norm.

V imenu ljudstva! je del programa Maske, zavoda za založniško in producentsko dejavnost, ki ga finančno podpira Ministrstvo za kulturo RS.

Projekt je del programa Ljubljana – svetovna prestolnica knjige 2010. Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana.

Program Gleja finančno podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana.

 svetovnaprestolnicaknjige.jpg  kultura_culture.jpg   logo_mol.jpg

  

Podrobneje:

Koncept in režija: Jure Novak
Dramaturgija: Urška Brodar
Avtorski prizori: : Eclipse, Matjaž Pikalo, Breda Smolnikar, TAKO in Ive Tabar, Goran Vojnović Besedila: Jure Novak, Urška Brodar, Vasilij »Vasko« Polič
Nastopajo še: Maruša Kink, Rok Kunaver, Vasilij »Vasko« Polič, Vasja Kokelj, Aleksandar Rajaković
Kostumografija: Mateja Benedetti
Izdelava kostumov: Mura Unikat
Izdelava pokrival: Marjana Zajc
Tehnični vodja in oblikovanje svetlobe: Grega Mohorčič
Tehnična pomoč: Martin Lovšin, Janko Oven
Fotografije: Urška Boljkovac
Grafična podoba: Grupa Ee, zanjo Damjan Ilić, Ivian Kan Mujezinović

Izvršna producentka: Tina DobnikProdukcija: Maska
Koprodukcija: Gledališče Glej in Zavod Poza
Za Glej: Inga Remeta

Posebni gost: Janez Janša

Zahvale: Alenka Avbar Novak, Petra Slanič, Matija Šturm, Mare Bulc, Grega Bulc, kolektiv Maske, kolektiv Gleja, Matjaž Pikalo se zahvaljuje vsem tistim, ki so mu prispevali denarno pomoč za plačilo odškodnine. Predstava je nastala tudi z mislijo na njih. In vsem, ki so na kakršen koli način pripomogli pri nastanku predstave.