logo

Produkcije → Scenska → Program!

Program! 2: Vmes

Tanzquartier, Dunaj

Sobota 24. marec 2007

Projekt PROGRAM! 2: VMES, v katerem je sodelovala mednarodna skupina osmih plesalcev in performerjev iz Avstrije, Nemčije in Francije, se je osredotočal na umestitev sodobnega plesa in performansa v neumetniške kontekste. Osnovno vprašanje, s katerim se je projekt začel, je kako razložiti sodobno umetnost svoji mami. Kako nekdo, ki mu je blizu oseba, ki se ukvarja s sodobno umetnostjo, ne pa tudi sama sodobna umetnost, komunicira s sodobno predstavo?

Večina sodelujočih v projektu se preživlja z opravljanjem neumetniških poklicev (hostesa, akviziter, snažilka, učiteljica, reklamni model, prodajalka, novinarka…). S partnerji iz svojega drugega delovnega okolja vstopajo v situacije, v katerih oblikujejo jezik, v katerem sodobni ples komunicira z nepoznavalsko publiko. V realni situaciji preizprašujejo pozicijo umetnika kot vzorčnega modela subjekta neoliberalne družbe.

Skozi različne postopke (demonstracija, nadidentifikacija, intervencija in konceptualno čustvena situacija), ki jih je Janša razvijal v svojih zadnjih projektih, je nastajl nenavadna scenska oblika, v kateri gledalci in izvajalci menjavajo znanja ter iščejo skupna izhodišča in jezik enakopravne komunikacije.