logo

Produkcije → Scenska → Program!

Prepovedana izvedba projekta "Signatura Dogodek Kontekst" na Transmediale.08

Nazaj na Program! 8: Signatura


Skupna izjava vodstva festivala Transmediale, gostujoče kustosinje in Janeza Janše, Janeza Janše ter Janeza Janše

"Performativna instalacija 'Signatura, dogodek, kontekst', ki so jo Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša predložili za razstavo festivala Transmediale.08 je po skupnem dogovoru vključena v razstavo. V zaključnih pripravah na otvoritev festivala je bila zaradi kuratorskih in etičnih zadržkov gostujoče kustosinje Nataše Petrešin Bachelez s strani vodstva festivala sprejeta odločitev, da projekta ne vključijo v razstavo. Po otvoritvi razstave in po pogovoru z umetniki pa se je vodstvo festivala skupaj s kustosinjo odločilo, da se delo vendarle vključi v razstavo, pri čemer se je kustosinja distancirala od projekta. Dokumentacija projekta je na ogled v preddverju stavbe 'House of World Cultures'."

www.transmediale.de/site/fileadmin/user/08/download/JJJ_Statement.pdf

Ozadje:

Performans "Signatura Dogodek Kontekst" avtorjev Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše je bil izbran za otvoritev festivala TRANSMEDIALE.08, 29. januarja 2008 ob 20.30 v Haus der Kulturen der Welt v Berlinu (Nemčija). Njegova izvedba je bila prepovedana le 4 dni pred dogodkom s strani direktorja festivala Stephena Kovatsa in gostujoče kustosinje razstave CONSPIRE… Nataša Petrešin-Bachelez.Posledično so se avtorji Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša odločili, da performans  Signatura Dogodek Kontekst predčasno izvedejo v ponedeljek 28. januarja 2008 ob 00.01 zjutraj.

»Pisna signatura po definiciji implicira aktualno ali empirično neprisotnost podpisnika. Vendar, bomo rekli, prav tako zaznamuje in ohranja njegovo prisotno-preteklo-biti v minulem zdaj, ki bo ostal prihodnji zdaj, torej v zdaju na splošno, v transcendentalni formi ohranjanja.To splošno ohranjanje je nekako vpisano, vpeto v vselej razvidno in vselej singularno prisotno punktualnost forme signature
(Jacques Derrida: Signatura, dogodek, kontekst)

28. januar 2008
Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
"Signatura Dogodek Kontekst"
Spomenik umorjenim evropskim Židom / Denkmal für die ermordeten Juden Europas
Berlin, Nemčija

 

Performans si lahko ogledate na: www.aksioma.org/sec

Signatura Dogodek Kontekst – slikovno gradivo: www.aksioma.org/sec/images/sec_screenshot_01.zip


 


Ovestilo medijem z dne 28.1.2008

Razlogi za prepoved performansa Signatura Dogodek Kontekst na festivalu Transmediale.08 

Po besedah novega direktorja festivala Transmediale Stephena Kovatsa in gostujoče kustosinje razstave CONSPIRE… Nataše Petrešin- Bachelez je poglavitni razlog za prepoved predstavitve performansa – do katere je prišlo le 4 dni pred otvoritvijo (!) – »pravne in zakonske narave« (“judicial and legislative reasons” (Kovats) in »osebna etična prepričanja kustosinje« (“personal - curatorial and ethical convictions« (Petrešin-Bachelez).«

Vprašanje zakaj sta prepovedala izvedbo dela tri mesece potem, ko sta ga sprejela na razstavo in večkrat predebatirala vsebinske in izvedbene podrobnosti projekta, ostaja nepojasnjeno.

Avtorji Janez Janša, Janez Janša in Janez Janša prepoved predstavitve projekta na festivalu Transmediale .08 razumejo na eni strani kot izkazovanje POZICIJE MOČI s strani umetniškega direktorja festivala in gostujoče kustosinje, ki sta s tem povzročila konkretno škodo umetnikom in avtorjem projekta, ter na drugi strani kot DEJANJE NASILJA nad svobodo umetniškega izražanja.

Zato omenjeni umetniki ob tej priložnosti vabijo direktorja festivala Transmediale Stephena  Kovatsa, gostujočo kustosinjo razstave CONSPIRE… Natašo Petrešin-Bachelez in zainteresirano javnost k odkriti in odprti konfrontaciji nasprotujočih si stališč, ki jih je sprožil umetniški projekt Signatura Dogodek Kontekst«.  

 

Vsebina dela:

— PDF 

Kolofon:

Kolofon:
Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
Signatura Dogodek Kontekst
Performans, SI, 2008
Produkcija: Aksioma | www.aksioma.org
Soprodukcija: Maska | www.maska.si, Arscenic | www.arscenic.info