logo

Produkcije → Scenska → Program!

Program! 7: Vaditi svobodo

Tanzquartier Wien, Studio, Dunaj

Sreda 16 januar ob 18.30 p.m. 

Sedmi del Janševe platforme Program! v obliki odprtega laboratorija raziskuje princip “svobode” v plesu in uprizoritvenih umetnostih. Projekt je nadaljevanje lanskoletnega projekta Program! 2: Vmes, prav tako izvedenega v Tanzquartierju na Dunaju.

Sama ideja plesa kot plesne umetnosti in sodobnega plesa vsebuje v sebi koncept svobode,  seveda kot posledico tega, da se je oblikovala v času modernizma. Dvajseto stoletje je bilo stoletje emancipacije subjekta in telesa. Telo je bilo nosilec velikih ideoloških konceptov -  “emancipacije”, “resnice”, “svobode”, itd. Vprašanje je kako delovati s temi koncepti, ki so močno osnovani na zahodni ideji zgodovine kot napredka in stalne emancipacije, v razmerah v katerih je naša osebna svoboda ustavno zagotovljena in zavarovana? Ali če prevedemo vprašanje v odrsko situacijo: če uprizarjamo svobodo kadar plešemo – svobodo telesa, svobodo subjekta – kako vadimo to svobodo? S kakšnimi omejitvami se soočamo, kakšne omejitve postavljamo sami sebi?

Ta in mnogo druga vprašanja povezana s pojmom svobode bodo obravnavana v performativni situaciji. Kako razumemo, vadimo, uprozarjamo in komuniciramo svobodo? Udeleženci odprtega laboratorija bodo odgovarjali na ta vprašanja s  performativnimi predlogi. Delo bo usmerjeno k perfmativni konceptualizaciji z razumevanjem uprizoritvene prakse kot prakticiranje teorije.

Vaditi svobodo

Vaditi svobodo

Kolofon:
Program! 7: Vaditi svobodo

Raziskovalni proces / odprti laboratorij


Režija: Janez Janša (SLO)
Zasnutek projekta: João Fiadeiro (P)
Nastopajoči in soustvarjalci:
Gina Battistich (A), Gabri M. Einsiedl (A), Sebastijan Geè (SLO/A), Judita Kovarikova (CZ/A), Elisabeth Lengheimer (A), Jan Machacek (A), Aranxta Martinez (E/D), Doris Stelzer (A), Brigitte Wilfing (A)