logo

Produkcije → Scenska

Of Other - O drugem

Of Other – O drugem je že tretja predstava mlade francoske koreografinje in plesalke Yasmine Hugonnet pri nas ter njeno drugo sodelovanje s slovenskimi plesalci (po Re-Play (2006 En Knap)). V tokratnem projektu avtorica nadaljuje svoje raziskovanje procesa ponovnega uprizarjanja telesa drugega, ki ga je začela v Re-Play; tokrat jo bolj kot postopek ponavljanja in mimetično posnemanje zanima ustvarjanje kolektivnega »jaza«. Mednarodni kolektiv tvorijo slovenski, francoski, italijanski in nemški umetniki. 

Of Other – O drugem je proces prevajanja in privzemanja teles drugih. Predstava temelji na prepletanju nasprotujočih si napetosti in trditev oziroma predpostavk, na percepciji, ki je v odvisna od prenosa, spomina in prevajanja drugih. Kaj lahko afirmiramo kot skupina? Kolektivno Telo lahko vznikne le iz prisotnosti-odsotnosti vsakega posameznika. Je "jaz" medij in vmesnik za Drugega? Ali je koncept "jaza" fikcijski konstrukt, učinek, ki je ustvarjen le na površini - kaj se zgodi, kadar posnemamo ali se delamo, da smo nekdo Drug? 

"Naj vstopim vate. Želim potovati. I wish to travel. Vstopim, breath, umrem za sekundo. O čem razmišljaš? What’s vibrating in you ? Previdno, careful, I’m infiltrating ! Sem telo brez organov… I’m a body without organs ... Se počutiš osamljen? I readjust, ponovno se prilagodim, I readjust. Počakaj, želim biti ti, natančno ti, I wish to be you with precision. Embody, utelesi, utelesi! Let me be lost and found ... Skačeš mi v oči, je možno ignorirati? Is it possible to ignore ? Sem zbirka. We are becoming, nenehno in nelagodno moduliramo"

Njen plesni prvenec v Ljubljani, RE-PLAY (Po-snetek) s katerim se nam je predstavila julija 2006, je nastal v okviru trimesečnega ustvarjalnega bivanja v Sloveniji, ki ga je prejela kot nagrajenka Pépinières européennes za mlade umetnike, ki sodi v program mapXXL (predstava je nastala v produkciji En Knap - program Agon s koprodukcijo PTL). Na naših odrih smo jo lahko pred kratkim videli v večeru dveh solov Igre vlog/Jeux de roles - sodelovanju s plesalcem in koreografom Maximom Iannarellijem. Kot koreografinja je ustvarila Intrusions (2002) in Collection of Triggers (2005); za francosko plesno skupino Synalephe je s koreografom Maximom Iannarellijem koreografirala Beyond Project (2001) z osmimi slepimi igralci različnih starosti iz skupine Shin Bodo v Tajvanu, DUET OcReTerrE (2001), Songes - A Trip to the City's Heart (2001) in Dream of a Chinese Fish (2005). 

 

 

,,

,,

Kolofon:

Koncept: Yasmine Hugonnet, Elise v. Bernstorff
Režija in koreografija: Yasmine Hugonnet
Dramaturgija: Elise v. Bernstorff
Soustvarjalci in izvajalci: Loup Abramovici, Maxime Iannarelli, Gregor Kamnikar Teja Reba, Nataša Živković
Avtor in izvajalec glasbe: Yom
Oblikovanje luči in tehnično vodstvo: Davor Balent
Tehnik: Zoran Grabarac

Yasmine Hugonnet 

Mlada koregrafinja in plesalka italjansko-švicarskega rodu Yasmine Hugonnet je odraščala na Maliju in v Franciji, delala v Tajvanu in na Norveškem, živi v Parizu. Študirala je na Conservatoire Nationale de Paris in v Rotterdamu na Nizozemskem na podiplomskem programu Dance Unlimited.