logo

Produkcije

100 let Maske • ulična razstava

Gosposvetska ulica Ljubljana
TAM TAM mestni plakat
4.—24. 8. 2020

Ko nek pojav v kulturi obeležuje 100 let od nastanka, takoj pomislimo na nekaj čvrstega, trdnega, na kakšen objekt, arhitekturo ali institucijo. Zagotovo ne na revijo o umetnosti, še posebej ne v današnjem času, ko je prostor za razmišljanje o umetnosti skrčen na minimum. Maska, časopis za scenske umetnosti nikoli ni imela trdne institucionalne zaslombe, tudi danes je njen založnik prekarna nevladna organizacija Maska. V vseh letih izhajanja je revija zrcalila »zeitgeist« tistih dob, skoznjo pa so se izoblikovale generacije piscev, urednikov, oblikovalcev, prevajalcev, lektorjev in drugih sodelavcev, ki so iskali in izoblikovali jezik, s katerim lahko zapopademo tudi najbolj drzne umetniške pojave.

Dosedanje in zdajšnji glavne in/ali odgovorne urednice in uredniki: Rade Pregarc, Peter Božič & Tone Peršak, Maja Breznik & Irena Štaudohar, Janez Janša, Katja Praznik, Maja Murnik, Amelia Kraigher, Andreja Kopač
Zdanjšnji odgovorni urednici: Pia Brezavšek & Alja Lobnik.

Dosedanje in zdajšnji oblikovalke in oblikovalci: France Kralj, Matjaž Vipotnik, Irena Woelle, Samo Lapajne, Martin Bricelj, Martin Mistrik, Miha Turšič, Ajdin Bašić,
Oblikovalki zadnje revije Maska: Nika Lapkovski & Nina Ninković pod mentorstvom prof. Boštjana Botasa Kende in doc. Emila Kozoleta (ALUO UL)

-------------------------------------------

Kuratorji razstave: Pia Brezavšček, Janez Janša, Alja Lobnik; razvoj koncepta: Pia Brezavšček, Urška Comino, Janez Janša, Nika Lapkovski, Alja Lobnik; oblikovanje: Nika Lapkovski pod mentorstvom prof. Boštjana Botasa Kende in doc. Emila Kozoleta na drugi stopnji študija Grafičnega oblikovanja na ALUO UL. V sodelovanju s TAM TAM, Mrežnim muzejem MG+MSUM, SLOGI. Produkcija Maska, Ljubljana; izvršna producentka: Tina Dobnik. Program Maske sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo.