logo

Produkcije

FESTIVAL PERFORMANSA

FESTIVAL PERFORMANSA #2

Ljubljana, 28. september 2019

Nova pošta


28. septembra bo na Novi pošti potekal Festival performansa, ki bo nadaljeval od tam, kjer je maja ostal
.


Ustvarjalci: The Miha Artnak, Katja Gorečan, Nika Švab, Rok Kravanja, Jan Rozman, Katarina Stegnar
Kuratorja: Urška Brodar, Janez Janša

Spomnite se:
Katarina Stegnar je s #hatebetter močno vznemirila Slovenijo in viralno razplamtela svet … #talkbetter.
Jan Rozman je s skupinskim maršem zamaskiranih performerjev po centru Ljubljane osupnil mimoidoče in opozoril na vse večjo militarizacijo družbe.
Katja Gorečan in Nika Švab sta štiri mesece bivakirali v kontejnerju, priredili vrsto dogodkov, s katerimi sta razpirali stanovanjsko problematiko, s seboj pa odnesli nepozabno izkušnjo.
Za koliko se je prodajal prostitut Rok Kravanja, sicer diplomirani igralec, medtem ko je The Miha Artnak svoje umetniško dejanje izvedel nezakonito, a ostal nekaznovan?


Vse to in še več 28. septembra na Novi pošti.

 

URNIK

► 18.00 Literarni večer nepremičninskih oglasov
► 19.30 #talkbetter: Pogovori z ustvarjalci
► 21.45 Podelitev nagrade Festivala performansa
► 22.00 Katja Gorečan in Nika Švab: Izselitev
 
Vstop prost.

______________________________________


FESTIVAL PERFORMANSA #1
Ljubljana, 15.–18. maj 2019

Nova pošta in druge lokacije po Ljubljani


Po lanskoletni delavnici s kolektivom Center za politično lepoto na Novi pošti predstavljamo Festival performansa, ki izhaja iz anonimnih spletnih komentarjev, uperjenih proti lanskima nagrajenkama Prešernovega sklada Simoni Semenič in Maji Smrekar. Izvedli ga bodo umetniki Miha Artnak, Katja Gorečan in Nika Švab, Rok Kravanja, Jan Rozman, Katarina Stegnar, posebna gostja bo hrvaška umetnica Tajči Čekada, kuratorja pa sta Urška Brodar in Janez Janša. 

Kakšno je razumevanje sodobnega in sodobnosti v desni populistični miselnosti? Je to ultimativni socialni darvinizem, v katerem družbene solidarnosti preprosto ni in je za svoje življenje odgovoren zgolj posameznik sam? Je to svoboda govora brez odgovornosti za javno izrečeno besedo, javnost pa prostor za izživljanje nad šibkejšim, drugačnim in tujim? Kako bi bila videti sodobna umetnost, če bi jo ustvarjali s stališča desnega populizma? 

Festival performansa je umetniška gesta, ki stereotipne, pogromaške in odklonilne poglede na sodobno umetnost, kakršni prihajajo iz anonimnih spletnih okolij, jemlje dobesedno. Njegovo izhodišče so v spletnih komentarjih zapisane predstave anonimnih posameznikov o tem, kakšen performans bi avtorju prinesel družbeno veljavo (nagrado). Idej smo se lotili dobesedno, brez vnaprejšnje ironične distance, a z vsemi razpoložljivimi umetniškimi postopki in razsežnostmi, ki lahko pripeljejo do uresničitve tega, kar je zapisano v komentarjih. 

Ob Trumpu smo se naučili, da nam ignoranca in vzvišeno odmahovanje z roko ne pomagata. Težava ni v anonimnem diskreditiranju sodobnih umetniških praks, ampak v tem, da v mainstreamovskih diskurzih ni jezika, ki bi sodobno umetnost docela afirmiral. Za anonimni diskurz je beseda »performans« žaljivka, ki jo uporablja takrat, kadar ne ve, za kaj gre.  

Festival performansa je naš odgovor na vprašanje, kaj je to performans. S tem formatom bi radi prispevali k njegovi vidnejši umestitvi na področje sodobnih umetniških praks. 
Miha Artnak se v svojem performansu loteva prekrškarstva, Katja Gorečan in Nika Švab stanovanjske problematike, Rok Kravanja prostitucije, Jan Rozman zastraševanja, Katarina Stegnar sovražnega govora, Tajči Čekada pa performerskega dela.

Za več informacij in podrobnejši program spremljajte spletno stran https://www.festivalperformansa.info/.

MEDIJSKI ODZIVI

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije odsvetuje ogled FESTIVALA PERFORMANSA!

 

Koprodukcija: Zavod Maska in Slovensko mladinsko gledališče

Dogodki
— 28-09-2019 : FESTIVAL PERFORMANSA
Nova pošta
Maska