logo

Produkcije

BADco.: KILA HISTERIJE, POSPEŠEK ...

— melodrama —

 

Med televizijskim pogovorom o razpadu Sovjetske zveze se Heiner Müller in Alexander Kluge vrneta k Brechtovi izjavi “Nafta se zoperstavlja formi petih dejanj”. Ta stavek povzame problem, naslovljen na epsko gledališče. Kako lahko dramski material izreka zgodovinske procese z njihovimi notranjimi tenzijami ter koraki naprej in nazaj, ki presegajo like in njihova razmerja? Isto vprašanje – kakšen dramski material se ponuja kot primerno sredstvo reprezentacije nevralgičnih principov dandanašnje realnosti – se znova zastavlja kot spekulativni problem predstave Kila histerije, pospešek … Nova predstava kolektiva BADco. tako skuša najti odgovor v zgodovinskem dialogu dveh umetnikov, dramatika Heinerja Müllerja in filmskega režiserja Alexandra Klugeja. Ob koncu osemdesetih sta se umetnika spekulativno lotevala tem politike in družbenega preobrata, danes pa njuna spekulacija rezonira kot dokument naše sodobnosti.

Produkcija vključuje pogovor med Alexandrom Klugejem in Heinerjem Müllerjem z naslovom Pesnik kot katapult metafor. Zahvaljujemo se Alexandru Klugeju za njegovo soglasje k uporabi gradiva. Produkcija je črpala navdih iz del Douglasa Sirka, Rainerja Wernerja Fassbinderja, Pine Bausch, Michaela Heinricha, Timothyja Mitchella, Nannija Balestrinija in kolektiva Polnočni zapiski.

BADco. so uprizoritveni kolektiv iz Zagreba, Hrvaška. Kot združba štirih koreografov/plesalcev, dveh dramaturgov in enega filozofa se že od začetka (2000) sistematično osredotočajo na raziskovanje protokolov uprizarjanja, predstavljanja in opazovanja s pomočjo strukturiranja lastnih projektov okrog različnih formalnih in percepcijskih razmerij in kontekstov. Rekonfiguriranje ustaljenih odnosov med predstavo in občinstvom, kljubovanje perspektivičnim danostim in arhitektoniki uprizarjanja, problematiziranje komunikacijskih struktur – zaradi vsega tega so BADco. mednarodno pomemben umetniški fenomen in eno najbolj diferenciranih uprizoritvenih doživetij. Doslej je skupina ustvarila več kot 15 predstav, ki so jih predstavili po vsej Evropi in v Združenih državah Amerike.
Jedro skupine BADco. sestavljajo: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš, Lovro Rumiha i Zrinka Užbinec.

Koreografija in izvedba: Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer/Darija Doždor, Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec
Koncept in dramaturgija: Tomislav Medak
Preoblikovanje dramskega gradiva: Goran Sergej Pristaš
Dramaturgija: Ivana Ivković
Produkcija: Lovro Rumiha
Programska oprema za algoritemsko videomontažo ALVES: Daniel Turing
Oblikovanje kostumov: Silvio Vujičić
Oblikovanje svetlobe: Alan Vukelić
Oblikovanje zvoka: Jasmin Dasović
Oblikovanje scene: Miljenko Sekulić Sarma
Gledališki pripomočki: Ana Ogrizović
Glasba: Alban Berg, Wozzeck
Prevod: Tomislav Medak

S podporo: Zagreb City Council for Education, Culture and Sport; Ministry of Culture of Republic of Croatia

Produkcija je del TIMeSCAPES – Podobe in performansi časa v poznem kapitalizmu – partnerskega projeta BADco. (Zagreb), Maska (Ljubljana), Science Communications Research (Dunaj), Walking Theory (Beograd) in Film-protufilm (Zagreb). S podporo programa Kultura Evropske unije.

Dogodki
— 12-05-2014 : BADco.: KILA HISTERIJE, POSPEŠEK
Stara mestna elektrarna - elektro Ljubljana
Maska, BADco. & Bunker