logo

Produkcije

Zsolt Miklósvölgyi in Márió Z. Nemes z duom Borsos Lőrinc Postmadžarski karneval: Uvod v ksenopolitiko Hungarofuturizma

Nacionalizem, ki ga pogosto opredeljuje pan-periferna izkušnja, je dojet kot navznoter usmerjeno gibanje, ki kot skupni imenovalec uporablja negacijo, to je definicijo vsemogočnega »Drugega«. V nasprotju s tem hungarofuturizem kot mitološka fikcija in estetska strategija ponuja spremembo kulturne in zgodovinske imaginacije tako v prostorskem kakor v časovnem smislu. Performativno predavanje Zsolta Miklósvölgylja in Mária Z. Nemesa si prizadeva, da bi na politične in estetske strategije, namenjene vplivanju na kulturni spomin, pogledali z zornega kota vizij, zapisanih v njunem Manifestu Hungarofuturizma (2017). Za to priložnost se jima bo pridružil madžarski umetniški duo Borsos Lőrinc in predavanje dopolnil s posebnim avdio-vizualnim aranžmajem.

 

Hungarofuturizem (HUF) je mitološka fikcija in estetska strategija, oblikovana, da bi vplivala na kulturni spomin. Nacionalistična ideologija je zavzela ali si prilastila naše narodne in zgodovinske mite, zato si jih moramo vzeti nazaj, da bomo znova vzpostavili progresivne oblike mišljenja o madžarskosti. Cilj HUF je pretvorba domišljije tako v prostorskem kot časovnem smislu. To lahko dosežemo z ustvarjalnim usmerjanjem narativov o izvoru in vnovično vzpostavitvijo upanja v pretekle prihodnosti ali celo spekulativne utopične prihodnosti, ki jih nikoli ni bilo in jih nikoli ne bo.

 

Performativnemu predavanju bo sledil pogovor z ustvarjalci, ki ga bo moderiral Jernej Kaluža. V pogovoru bomo projekt Hungarofuturizma skušali umestiti v širši kontekst, ki ga odpira GOTOfV JE!, zato bo njegovo izhodišče vprašanje različnih strategij in možnosti upora. Zdi se namreč, da Hungarofuturizem, s posluževanjem taktik postmoderne ironije in subverzivne afirmacije, zapušča klasično strategijo jezne kritike, direktnega upora in zavračanja nacionalistične oblasti. Hungarofuturizem bomo tako poskušali umestiti v širši kontekst vprašanj glede tega, kaj je danes politična, kaj uporniška in kaj provokativna umetnost. 
 

Več o ustvarjalcih: technologieunddasunheimliche.com/about.html