logo

Produkcije → Posebni dogodki

KAJ JE IME? → simpozij

Simpozij

Ljubljana 10.–11. januar 2018

Osebna imena označujejo subjekte v družbenem in političnem okolju in omogočajo, da se posamezniki razlikujejo med seboj. Imena pa so lahko tudi dejavniki deregulacije subjektov, pa tudi vladnih postopkov. Imena so performativna - tistega, ki ga označujejo, lahko 'zastopajo' enako kot ga lahko destabilizirajo.  Osebna imena delujejo kot vmesnik med posamezniki in družbo. Hkrati pa so imena prazni označevalci, saj 'čakajo', da jih napolni nosilec, da iz imena nastane 'osebno' ime. Kako ime deluje? Kako subjekti delujejo z lastnimi imeni? Ali če parafraziramo J. L. Austina, "kako napravimo kaj z imeni?"

 

Na simpoziju obravnavamo primere, v katerih imena med drugim postavljajo pod vprašaj subjektivnost, avtorstvo in režime poimenovanja, s poudarkom na preimenovanju in delu umetnikov Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše, ki so leta 2007 družno spremenili ime v ime tedanjega predsednika slovenske vlade. Ločnice med njihovim življenjem in umetnostjo so se začele zabrisovati na najrazličnejše nepričakovane načine. Od tedaj živijo svoja zasebna in javna življenja ter delajo posamično in skupinsko z istim imenom ter tako raziskujejo filozofske, psihološke, politične, biopolitične, zgodovinske, pravne, ekonomske, lingvistične in družbene implikacije spremembe imena. Pri tem so svoje življenje spremenili v trajajoči performans, svojo umetnost pa v močno sredstvo za razmislek o konvencijah in za razpravo o statusu in funkciji institucionalnih označevalcev, povezanih z identiteto, kot so podpis, potni list, osebna izkaznica ter kreditne in plačilne kartice.


Program simpozija10. januar 2018
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Maistrova 3, Ljubljana


11.00
Predstavitev tematske številke revije Performance Research, On Names
Z gostujočima urednikoma Konstantino Georgeou in Janezom Janšo 


11.30
Aldo Milohnić
KAKO NAPRAVIMO KAJ Z IMENI IN PODPISI
O politiki performativnega (pre)imenovanja 


12.00
Urša Chitrakar
ALI UMETNOST KRŠI ZAKON?
Nekateri pravni vidiki umetnosti Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše 


12.30
Razprava


Odmor za kosilo 


15.30
Mala Kline
O UMETNOSTI MED AVTONOMIJO IN NEAVTONOMIJO
Projekt Janez Janša Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše 


16.00
Konstantina Georgelou
JANEZ JANŠA: DEJANJA POLITIZACIJE S POMOČJO UMETNOSTI 


16.30
Lev Kreft
VSE O JANEZU JANŠI 


17.00
Razprava 


Kinodvor, Kolodvorska ulica 13, Ljubljana


19.30
Jaz sem Janez Janša
Projekcija dokumentarnega filma (2012)
Sledila mu bo predstavitev knjige Janez Janša and Beyond z avtorji besedil:

 

Mladen Dolar
KAJ JE IME?

 

Jela Krečič
V IMENU IMENA

 

Robert Pfaller
OD ISTEGA DO VEČ. KOMIČNOST IN POETIKA PROLIFERACIJE 


11. januar 2018
Muzej sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) 


15.30
Predstavitev razstavnega kataloga in voden ogled razstave Janez Janša®
S kustosom razstave Domenicom Quaranto 

POVZETKI
UDELEŽENCI

Simpozij Kaj je ime? spremlja pregledno razstavo Janez Janša® Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani od 18. oktobra 2017 do 18. februarja 2018 (kustos je Domenico Quaranta, producirata pa jo Moderna galerija /MG+MSUM/ in Aksioma – Inštitut za sodobno umetnost, Ljubljana).Janeza Janše, Janeza Janše in Janeza Janše v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova v Ljubljani od 18. oktobra 2017 do 18. februarja 2018 (kustos je Domenico Quaranta, producirata pa jo Moderna galerija /MG+MSUM/ in Aksioma – Inštitut za sodobno umetnost, Ljubljana).

Kaj je ime? je del  izobraževalnega programa Seminarja sodobnih scenskih umetnosti, ki ga od leta 2001 kontinuirano organizira Maska, zavod za založništvo, produkcijo, izobraževanje in raziskovanje, Ljubljana.

Simpozij organizira Maska v sodelovanju z Muzejem sodobne umetnosti Metelkova in Kinodvorom. Program Maske sofinancirata Ministrstvo za kulturo RS ter Mestna občina Ljubljana.

Simpozij je konceptualno povezan s konferenco Concept/s, ki jo organizira Aufhebung – mednarodno heglovsko združenje – potekal pa bo v Ljubljani od 11. do 14. januarja 2018.
Dogodki
— 10-01-2018 : KAJ JE IME? → simpozij
+MSUM, Kinodvor
MASKA & MG+MSUM