logo

Produkcije → Vizualno-intermedijska

Vmesna postaja 1:1

Razstava

Muzej sodobnih umetnosti Metelkova 

Otvoritev: 17. 10. 2013 ob 20.00
 Razstava bo odprta do 12. januarja 2014.   

1:1 je merilo, v katerem vključena umetniška dela predstavljajo čas, prostor in posamične družbene organiziranosti. Eno pomembnejših vprašanj projekta 1:1 je, kako razumeti odnos med dogodkom, na katerem je delo razstavljeno, in trajanjem dela. Ali 1:1 zgolj reprezentira dela, ki so neposredno vpeta v življenje in za katera je v tem smislu značilno razmerje 1:1? 

Ta umetniška dela niso končni izdelki v smislu nekakšnih seštevkov vseh naporov, ki so se zgodili pred tem. To je zgolj moment v njihovem trajanju, iz katerega izidejo tako dela kot tudi institucija, ki jih predstavlja, obogateni z novo izkušnjo. 1:1 poskuša preseči dihotomijo med umetnostjo, ki nastaja nekje zunaj in posega v obstoječe družbene organiziranosti, in institucijo, za katero se zdi, da takšni umetnosti zgolj odvzema življenje. Razmerje 1:1 se ponuja tudi kot razmerje med institucijo in umetnostjo, kot želeno razmerje dialoga. 

S tem, da umetnost 1:1 aktivno posega v urbani prostor, v prevladujoče načine izobraževanja, kulturne produkcije in produkcije znanja in krši obstoječo ekonomijo časa, hkrati sooblikuje drugačno institucijo. 

Umetniška dela 1:1 trajajo tudi mesece, leta in celo desetletja in se kot taka upirajo diktatu nenehnega spreminjanja in zahtevam po hitrem prilagajanju. Ta dela so nekakšna napaka v sistemu, ki spodbuja začasna stanja, vedno nove tržne niše in daje občutek, da je vse to  »naravni« del sodobnega načina življenja. Začasnost in z njo nestanovitnost sta postali bistvena dela sodobnega načina produkcije, ki za sabo pušča vse bolj anksioznega človeka brez svojega časa in kvalitetnega življenja. Umetnost 1:1 jemlje življenju nazaj svoj čas. 

Arhiv opomnik

1:1 vključuje tudi Arhiv opomnik projekta Arteast 2000+23, ki sta ga Maska in Moderna galerija prvič predstavili leta 2006, ko je 50 umetnikov predložilo dela za zbirko Moderne galerije, ki bodo tam razstavljena leta 2023.

Zdenka Badovinac

Produkcija: Maska & Moderna galerija, Ljubljana

Kustosinja:  Zdenka Badovinac

Sodelujejo: Azra Akšamija, Julieta Aranda & Anton Vidokle, Jože Barši, Walter Benjamin predstavlja Zbirko, muzej in zgodovino, Cittadellarte - Fondazione Pistoletto in Michelangelo Pistoletto, Društvo za domače raziskave, Irwin, Isola Art Center, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Kontekst kolektiv, Trevor Paglen, Marko Peljhan,Tadej Pogačar, Marjetica Potrč, Marija Mojca Pungerčar, Raqs Media Collective, Marko Sančanin, Igor Štromajer, Apolonija Šušteršič, Dragan Živadinov::Dunja Zupančič::Miha Turšič
KOLEDAR → PDF
Dogodki
— 17-10-2013 : 1:1
MSUM, Maistrova 3, Ljubljana
Moderna galerija, Ljubljana & Maska (Trije redi časa)