logo

Produkcije

Alexander Manuiloff: Država

Država bolgarskega pisatelja Alexandra Manuiloffa je besedilo o Plamenu Goranovu, umetniku in aktivistu, ki se je leta 2013 v znak protesta proti skorumpirani bolgarski oblasti sežgal pred mestno hišo v Varni in umrl. Plamenu Goranovu je sledil samosežig več kot ducata mladih v Bolgariji, kar je pretreslo državo in mednarodno javnost ter sprožilo val odstopov bolgarskih politikov.

 

Gre za gledališče brez igralcev, ki hkrati raziskuje globinske mehanizme tega, kako ustvarjamo državo in družbo.

 

Država je gostovala na številnih prizoriščih od Nemčije, Avstrije, Francije, ZDA, Ugande, Cipra do Madžarske, Romunije in Hrvaške in navdušila tako občinstvo kot strokovno javnost. Država ni le oblika participativnega gledališča, ampak preigrava odgovornost za javno izrekanje političnih stališč. Organizatorji gostovanja na Cipru so zapisali: »Država je performans, ki ustvarja občutek solidarnosti med ljudmi, ki se pred tem niso poznali. Zaradi tega znova ocenjujejo svojo vlogo v družbi in se zavedajo, da so lahko dejavni ustvarjalci svoje usode. Druge pomembne teme so: kdaj bomo prekinili tišino, kdaj se bomo lotili delovanja, kako iz kako se zlomimo zaradi podedovanih vzorec moči in kdaj začnemo spraševati o očitnem; kako podreti stene, ki nas delijo, in kdaj začnemo govoriti s tujci?« 

 

Alexander Manuiloff je pisatelj, dramatik in scenarist iz Sofije. Njegove drame so bile prevedene v osem jezikov in jih uprizarjajo na številnih pomembnih prizoriščih v Evropi, Aziji, Afriki in Severni Ameriki. Med drugim je sodeloval s slovito nemško skupino Rimini Protokoll (besedilo za projekt Top Secret International), gostoval na festivalih Theatertreffen v Berlinu in Radar v New Yorku. Za svoje delo je prejel več nagrad v Bolgariji in tujini, tudi za raziskovalno novinarsko delo (nagrada Združenja evropskih novinarjev leta 2012). Skupaj s svojim prevajalcem Hannesom Beckerjem je dobitnik nagrade Germanlanguage panEurope EURODRAM za leto 2017.  

 

http://manuiloff.com/english/about-the-author/