logo

Simpozij

REFLEKTIVNA DRAMATRUGIJA

UKREP 2010 (13. - 16.5.2010)

Plesni teater Ljubjlana, Prijateljeva 2, 1000 Ljubljana

PROST VSTOP!

 

»Najprej moram reči, da telo dramaturga ni tista anatomska pošast, »zunanje oko«. Telo dramaturga je polno, pripadajoče predstavi.« (A. Lepecki, Maska, 2001).

Sklop predavanj z diskusijami z naslovom Reflektivna dramaturgija bo poskušal odgovoriti na vprašanje, kaj dramaturgija v plesu je, za kakšno delo gre, ko govorimo o dramaturgiji, kakšno je razmerje med dramaturgom in ostalimi sodelavci v plesni predstavi ... Pojem dramaturgije se je iz gledališkega polja preselil v druge kontekste in s tem prejel številne druge pomene.

»Predavanja z diskusijami smo umestili v festival Ukrep, 2010, ki je »zasnovan na osnovi ocene, da v slovenskem plesnem prostoru primanjkuje plesnih dramaturgov in da so v slovenskem prostoru umetniške in kulturne prakse med sabo segregirane. Zato smo iniciirali pet plesnih projektov, v katerih plesalci in koreografi sodelujejo (1) z ustvarjalci iz drugih umetniških in kulturnih praks ter (2) z mlajšimi dramaturškimi teami. V skladu z našimi izhodišči nam je Maska Ljubljana pomagala pripraviti dramaturško konferenco na temo dramaturgije (v plesu), na Ukrepu pa bodo predstavljeni še trije projekti, ki se na ta ali oni način skladajo z našimi programskimi izhodišči.« (Rok Vevar, plesni kritik in programski vodja festivala Ukrep). 

 

ČETRTEK, 13.05.2010

15:00 Dramaturški simpozij: Martina Ruhsam: Dramaturgija sodelovanja, PTL 

 

PETEK, 14.05.2010

12:00 Predstavitev knjige Jeroena Peetersa o Meg Stuart
sodelujejo Jeroen Peetres, Janez Janša in Leja Jurišić

 
16:00 Dramaturški simpozij: Jeroen Peeters: Heterogene dramaturgije, PTL

 

SOBOTA, 15.05.2010

15:00 Dramaturški simpozij: Janez Janša: Dramaturgija, ki vzpostavlja polje za pogajalsko pozicijo, PTL

 

NEDELJA, 16.05.2010 

15:00 Dramaturški simpozij: Una Bauer, Dramaturg kot pogajalec ali posrednik PTL

 

Martina Ruhksam,Una Bauer,Janez Janša,

Martina Ruhksam,Una Bauer,Janez Janša,