logo

Simpozij → Seminar sodobnih scenskih umetnosti

Peter Stamer: O PRAKSI – AKRONIM

Ponedeljek, 12. april 2010 ob 19.00 uri

Cankarjev dom, dvorana M1, Prešernova 10, Ljubljana 

 

PROST VSTOP

 
Sledeč trem primerom svojih nedavnih projektov, bo Peter Stamer ponudil vpogled v svojo PRAKSO: koncept, ki ga razume kot PERFORMATIVNO RAZISKOVANJE IN KOREOGRAFSKA ORODJA V SODOBNIH OKOLJIH.

V svoji predstavitvi želi obravnavati naslednja vprašanja:

1) kaj je PERFORMATIVNO RAZISKOVANJE v sodobni scenski praksi (vprašanje VEDNOSTI v teoriji in praksi);

 2) kaj lahko razumemo pod KOREOGRAFSKIMI ORODJI (vprašanje METODOLOGIJ);

3) kako zasnovati prostor kot SODOBNO OKOLJE? (vprašanje PRIZORIŠČA).


O Petru Stamerju

Peter Stamer je svobodni režiser, avtor, kurator in performer, ki živi in dela v Berlinu in na Dunaju. 

Peter Stamer, rojen leta 1970 v jugozahodni Nemčiji, je svobodni dramaturg, avtor, kurator in performer. Delal je kot plesni dramaturg v narodnem gledališču v Mannheimu in kot plesni kurator za mednarodno fundacijo Ursula-Blickle. Leta 2001 je prišel v novo ustanovljeni Tanzquartier Wien kot kurator za teorijo. Od leta 2002 dela kot svobodni dramaturg, avtor in performer na polju sodobnega plesa in performansa.


Njegovi projekti raziskujejo diskurzivno moč znotraj performativnih okvirov. Razvil je serijo govornih performansov, kot so AT HOME (Dunaj, 2005), SANS PAPIERS (Berlin, 2006), HEAD ROOM CHINESE WHISPERS - LES BOĂES  (Peking/Dunaj 2006, Lyon, 2008, z Danielom Aschwandenom), PERSONALE (Dunaj 2006/2007). Bil je festivalski dramaturg za Projekt mladih koreografov (Peking, 2007). Sodeloval je pri projektu treniranja ON TIME na festivalu Impulstanzfestival (DUNAJ, 2007, s Philippom Gehmacherjem). Bil je umetniški vodja plesnega bienala TANZNACHT 2008 (Berlin, 2008) in laboratorijskega projekta PRACTICE (Performativno raziskovanje in koreografska orodja v sodobnih okoljih, Berlin, 2008). Vodil je laboratorijski projekt FORWARD VIENNA (Za široko razširjeno umetniško raziskovanje in razvoj, Dunaj, 2009). Bil je mentor in rezidenčni umetnik pri APT (Antwerpen, 2008)