logo

Simpozij → Seminar sodobnih scenskih umetnosti

Helmar Schramm: Estetika motnje

Ponedeljek, 26. november  2007, ob 19.00

Cankarjev dom, dvorana M3/4, Prešernova 10, Ljubljana

Estetika motnje: Kulturni ritmi kot zgodovinski sledovi avnatgard 


Predavanje

Maska Ljubljana, Cankarjev dom in Univerza v Ljubljani, Akademija za gledališče, radio, film in televizijo vas v okviru Refleksij sodobne umetnosti: Seminar sodobnih scenskih umetnosti vljudno vabimo na prvo javno predavanje.

V predavanju se bo dr. Helmar Schramm osredotočil na eksperimentalne projekte avantgardnih umetnikov, ki izhajajo po eni strani iz uporabe instrumentov oziroma aparatov, na drugi strani pa iz tehnik giba in vzorcev obnašanja. Ob tem bo izpostavil projekt R.O.C.I. Roberta Rauschenberga, Tišino Johna Cagea in projekt Elektronski rituali za 21. stoletje Nama Juna Paika. Osrednjo vlogo v analizi teh projektov ima “''kulturni ritem,'' ki kot koncept lahko prispeva k razumevanju aktualnega medsebojnega vpliva med lokalnim in globalnim razvojem in osvetlitvi dolgotrajnih kulturnih procesov.  

ROCI USSR

ROCI USSR

O predavatelju

Prof. dr. Helmar Schramm je trenutno gostujoči raziskovalec v Centru za teatrologijo in filmologijo AGRFT. Njegovo bivanje v Sloveniji je podprla Agencija za raziskovalno dejavnost RS - Projekt sofinanciranja uveljavljenih raziskovalcev iz tujine v letu 2007.