logo

Simpozij → Seminar sodobnih scenskih umetnosti

ramsay burt

Ponedeljek, 14. maj 2007, ob 19.00 

Cankarjev dom, dvorana M3/4, Prešernova 10, Ljubljana

Interdisciplinarnost in odnos med performerjem in občinstvom


Predavanje

V predavanju bo Ramsay Burt raziskoval performativno brisanje meja med disciplinami v nekaterih sodobnih umetniških delih. Te meje ne potekajo le med individualnimi umetniškimi oblikami, kot na primer med plesom in sodobno umetnostjo, pač pa tudi med umetnostjo in družboslovjem, kjer vstopijo v igro družbena in politična vprašanja, ali med umetnostjo in filozofijo, kjer se postavljajo vprašanja med estetskim in etičnim.

Ramsay Burt bo v predavanju izpeljal tezo, da imajo takšna brisanja meja med disciplinami ključne posledice. Problematiziranje meja med disciplinami izziva postavke, na podlagi katerih institucije regulirajo umetniške prakse. Te meje temeljijo na predpostavkah o poziciji, ki jo gledalci, bralci in poslušalci zavzemajo v odnosu do družbenih diskurzov. Dela, ki brišejo takšne meje, imajo potencial za oblikovanje novih vrst odnosov med umetniki in gledalci, med performerji in občinstvom. Kot taka nudijo možnost za ponoven premislek o temeljih skupnosti in politike. Predavanje bo raziskovalo te ideje preko obravnave nekaterih aktualnih del, med drugim Tina Seghala in La Ribot. (Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.) 

O predavatelju

Ramsay Burt je profesor zgodovine plesa na Univerzi v Montfortu. Do sedaj je izdal naslednje publikacije: The Male Dancer (1995), Alien Bodies (1997) in Judson Dance Theater (2006). Leta 1999 je bil gostojuči profesor na Oddelku za uprizoritvene študije na Univerzi v New Yorku. Skupaj s profesorico Susan Foster je ustanovitelj in urednik revije Discourses in Dance.

Dogodki
— 12-11-2008 : PREDAVANJE RAMSAY BURT IN VALERIE BRIGINSHAW