logo

Simpozij → Seminar sodobnih scenskih umetnosti

Zaključek XII. seminarja sodobnih scenskih umetnosti (Animirane forme) na 8. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

10.–13. september 2015, Lutkovno gledališče Maribor 

XII. seminar sodobnih scenskih umetnosti, ki je v študijskem letu 2014/2015 potekal na temo animiranih form v sodelovanju zavoda Maska in Lutkovnega gledališča Ljubljana, se bo sklenil na 8. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije 2015. S tem performativnim aktom se bo letnik zaključil na podoben način, kot se je na XII. mednarodnem festivalu Lutke 2014 tudi začel. 

Lutkovno gledališče Maribor je na pobudo zavoda Maska in Lutkovnega gledališča Ljubljana razpisal praktični seminar pisanja o lutkovnem gledališču in zanj. Odprt je za vse, ki so seminar že obiskovali, pa tudi za nove prijavitelje. 

XII. seminar sodobnih scenskih umetnosti se je porodil v skupni želji in potrebi po izobraževanju na polju teorij sodobnih scenskih umetnosti: analitično, kritično in refleksivno. Seminar želi biti aktiven na mestu, kjer so sodobne uprizoritvene umetnosti najbolj žive: ostaja v stiku s konkretnimi uprizoritvami, tistimi, ki porajajo najbolj zmuzljive, interdisciplinarne, celo mejne fenomene, ki so morda prav zaradi svoje drzne neulovljivosti zapostavljeni; giblje se na samem robu od lutk, gledališča predmetov in giba, vse do plesa predmetov v sodobnem gledališču. Celostno, vključujoče in povezovalno. 

Seminar, ki ga je v aktualni ediciji mentoriral Rok Vevar skupaj z uglednimi mednarodnimi in domačimi gosti, deluje kot produktivno prešitje med prakso in teorijo, združuje tako pridobivanje kot poglabljanje znanja na področju teorije, zgodovinskih povezav s sodobnostjo in razpira družbene ter umetniške kontekste. Gre za praktičen in uporaben spoprijem z refleksijo o konkretnih uprizoritvah in pisanjem o njih, skuša jim zagotoviti primeren pojmovni in terminološki aparat, predvsem pa spodbuja artikulirane odzive in izmenjavo pogledov in znanj med gledalci in udeleženci. 

Kako napeljati in razvozlati nit o »animiranih formah«, teh izmuzljivih fenomenih uprizoritvenih umetnosti? Kako narediti nevidne niti vidne in jih ohraniti zapisane? Predstave, ki bodo prikazane na 8. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, bodo ponudile celo vrsto različnih izhodišč in motivacij za pisanje o lutkovnem gledališču. Program, ki vključuje stilno, generacijsko in žanrsko raznolikost, je dobra odskočna deska za urjenje v tem, kako videno pretvoriti v besede. Seminar bo poskusil tokratni festival zaobjeti čim bolj celostno in z različnih vidikov: publicističnega, kritiškega, umetniškega. Predstave, razstave, strokovni pogovori, sodobni in tradicionalni pristopi, prekaljeni lutkarji in tisti, ki šele vstopajo na lutkovni teritorij … bodo deležni refleksije, ki je v lutkovnem gledališču dandanes primanjkuje. 


Mentorica in vodja seminarja bo Zala Dobovšek. 


Predstavitev mentorice: Zala Dobovšek je leta 2009 je diplomirala iz dramaturgije na AGRFT, izobraževala se je tudi na gledališki akademiji DAMU v Pragi na Katedri za alternativno in lutkovno gledališče. Piše za Radio Študent in Poglede ter različne strokovne revije. Med letoma 2009 in 2014 je delovala kot gledališka kritičarka pri časopisu Delo. Bila je članica komisije za scenske umetnosti Ministrstva za kulturo RS, strokovnih žirij (FBS, Teden slovenske drame, Gibanica, Festival MESS Sarajevo) in selektorica festivalov (Festival MESS Sarajevo 2014, Zlata paličica 2013). Je članica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Kot praktična dramaturginja je sodelovala v Mini teatru, ŠKUC gledališču, Mestnem gledališču ljubljanskem, Zavodu Senzorium, Lutkovnem gledališču Ljubljana, Lutkovnem gledališču Maribor in na DAMU v Pragi. Za diplomsko delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Vpisana je na doktorski študij na AGRFT, njeno področje raziskovanja je Gledališče in vojna: temeljna razmerja med uprizoritveno umetnostjo in vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih prejšnjega stoletja. Je asistentka za področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na AGRFT.


Uvodno srečanje: Lutkovno gledališče Maribor, 9. 9. 2015 ob 18.00 


Vaše prijave pošljite do petka, 4. 9. 2015 na elektronski naslov [email protected] V prijavi zapišite osnovne osebne podatke, tudi o izobrazbi ali delovnih izkušnjah, ter navedite motivacijo za udeležbo. LGM bo vsem udeležencem omogočil brezplačno namestitev (potrebo navedite v prijavi) in brezplačne vstopnice na vse festivalske dogodke.